Translate

1 oct. 2013

"Think outside the box" sau cum să devii un "om modern"

Suntem liberi să cugetăm! Este greu şi absurd să vii astăzi în ţările civilizate şi să te pronunţi împotriva gândirii libere. Nici nu am această intenţie. Problema este în altă parte. Ea apare acolo unde presiunile culturale forţează incompetenţa să devină formatoare de opinie. Fie că avem sau nu a face cu un domeniu, fie că avem sau nu un sistem logic organizat, fie că reuşim sau nu să structurăm o teorie simplă toate acestea sunt detalii insipide în faţa saltimbancului îndemn: "Think outside the box". 
Nu contează mai deloc să poţi sau să fii capabil să faci asta, contează doar sa fii în trendul unei libertăţi de gândire şi exprimare. Este la modă să nu fii în acord cu clasicii, oricum sunt morţi. Este prea puţin important dacă eşti sau nu capabil să te lupţi cu sistemul lor de logică. Este chiar caducă integrarea într-un sistem clasic. Este grotesc să-ţi argumentezi opiniile şi să intri în detalii tehnice. Trebuie doar să ai concluzii diferite, să cunoşti superficial câte ceva şi să vorbeşti tare. Dacă mai eşti şi ecologist, reţeta succesului este garantată. Eşti un om modern! Nu trebuie să fii coerent, nu are sens să cunoşti problema alături de care te bâţâi în scrânciobul cu opinii.  Se promoveaza cu orice preţ ieşirea la rampă a prostiei, a handicapurilor logice şi a ideologiilor colorate în roşu aprins. 
Se promovează "modernitatea" şi independenţa. Curând va trebui să dăm bineţe câinilor la ieşirea din scara blocului. Aşa este modern, aşa este civilizat. Nici morcovii nu trebuie puşi în supă, este inuman! De la inchiziţie până astăzi, aproape nimeni nu şi-a mai "dorit" să fie fiert. De ce să vrea morcovul asta? De ce să-l tratăm cu dispreţ, fără a-i acorda şansa să-şi exprime punctul de vedere. Este doar diferit, asta nu înseamnă că trebuie exclus din rândul nostru. 
Trăim greşit. Omenirea alături de capitalism a plecat pe o cărare întunecată, una care are nevoie de lumina călăuzitoare a "omului modern" născut pentru a ne arăta drumul. Un "om modern" asemeni unui Christos întârziat la cină, unul care şi-a uitat traista cu merinde agăţată în pomul care i-a devenit între timp soţie. El a fost trimis să gândească în afara cutiei, să ne arate parcă pentru întâia oară cum sa uităm de ratele de schimb şi de inflaţie privind spre stoici, cum să fim "săraci dar cinstiţi". Cinstiţi faţă de natură, dar nu faţă de natura umană! Oamenii sunt pentru unii doar eroarea generată de pactul dintre morcovul nefiert şi Creatorul naturii extraumane, iar înţelegerile sociale şi natura economică sunt găunoase. 
Omul trebuie să-şi ia din nou frunza de arţar, să o aşeze unde trebuie şi să redevină modern. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu