Translate

7 oct. 2009

"În afara destinului" (RECENZIE)


Recent am terminat de lecturat, în limba română, romanul de debut al lui Imre Kertész- "În afara destinului".
Autorul, scriitor de origine maghiară, de etnie evreiască, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2002, face în romanul său "În afara destinului", o impresionantă descriere a timpului petrecut în lagărele germane. Spun o descriere a timpului şi nu a vieţii deoarece dincolo de graniţele umanului, încetează să mai existe vreo urmă de viaţă. Timpul se opreşte, visele şi speranţele se sting treptat iar inumanul devine firesc.
Dacă citim această carte, putem spune că şi expresia de "timp petrecut", care o folosisem anterior, este exagerată şi ar putea fi mai degrabă înlocuită cu "timp oprit".
Autorul ne introduce într-o lume în care totul pare să fie normal, totul pare să se întâmple în firescul lucrurilor, conform unei fatalităţi ce nu suferă paradoxuri ci mai degrabă se împleteşte omogen cu banalitatea morţii, frigului, a lumii în care cadavrele sunt privite cu invidie, şi se descâlceşte pe alocuri atunci când vine vorba de nevoile fizice primare. Nici în acest mod, frumoasa ţesâtură nu pare a avea mari defecte. Totul este firesc pentru că "aşa este normal să se petreaca lucrurile într-un lagăr". Aşa este normal ca "omul superior" să trateze pe "omul inferior", pentru ca mai apoi totul să fie şters şi chiar iertat, fără prea multe scuze şi regrete.
Omul, scriitorul, deţinut al lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau în 1944, eveniment căruia a reuşit să îi supravieţuiască, ne introduce în sala de operaţie psihologică a deţinutului, pe uşa din spate, fără a deranja "bunul mers al lucrurilor" şi ne îndrumă treptat spre cele mai inimaginabile procese descriptive, astfel încât cititorul să înainteze sigur şi fără temeri, până în momentul în care se trezeşte ca fiind el însuşi nimic mai mult decât un număr, un observator vlăguit, fără puterea de a interveni, şocat de evenimente şi în acelaşi timp uluit de forţa şi rezistenţa omului "fără destin".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu